fbpx
Del artiklen her:

Simpel ‘Psoriasis’ guide – det du lige bør vide!

Hvad er psoriasis?


Psoriasis er en hudlidelse som er meget almindelig iblandt danmarks befolkning.
Alle kan blive ramt af psoriasis men oftest bliver man ramt i alderen 10-30 år og det gælder både mænd og kvinder, piger og drenge.
Psoriasis er en kronisk og arvelig sygdom og man kender ikke den præcise årsag til lidelsen. Hvis mor eller far har psoriasis er der 40-50 % risiko for at et barn også kan få sygdommen. I andre tilfælde kan man sagtens have sygdommen uden at få et eneste udbrud og man kan også udvikle sygdommen uden at den tidligere har optrådt i familien.
Psoriasis smitter ikke, og den udvikler sig forskelligt fra person til person. Det er en inflammations sygdom hvilket er en betændelsestilstand i huden.

Hvad er symptomerne på psoriasis?


Kendetegnene ved psoriasis er tydelige afgrænset røde og fortykkede plamager på huden. Plamagerne kan være meget store til bitte små. De afgrænsede plamager vil typisk være dækket af hvidt skæl og det kan klø voldsomt.
I de milde tilfælde af psoriasis kan det forvækles med almindelig eksem og det kan være du slet ikke er klar over at du har psoriasis.
I de svære tilfælde er man stærkt påvirket af sygdommen og det meste af kroppen vil være angrebet af psoriasis.
Psoriasis optræder oftest på den nederste del af ryggen, knæ, balder, lysken, underlivet, albuer, under arme, ansigt og hovedbund, kort sagt kan psoriasis ramme det meste af kroppen og afhængig af hvor det rammes på kroppen er det forskelligt hvordan udbruddene ser ud.

psoriasis-hud

Forskellige former for psoriasis

Invars psoriasis
Det er den almindelige psoriasis type. Invers betyder også invendig psoriasis og optræder steder på kroppen hvor der er varme og fugt og det er steder som under armene, under brysterne, lysken, imellem balderne og på kønsdelene.
Invers psoriasis har kendetegnede røde og skinnede pletter der oftest ikke skæller. Denne type psoriasis kan let forvækles med en svampeinfektion da den optræder sig som udslæt imellem skamlæber og i lysken hos kvinder og på indersiden af forhuden hos mænd.
Guttat psoriasis
Guttat psoriasis er små dråbeformede udslæt på det meste af kroppen. Pletterne er røde og er dækket af et fint lag skæl.
Denne type psoriasis er også en meget almindelig type af psoriasisvarianterne.
Den optræder ofte i en ung alder efter en halsinfektion.

Pustuløs psoriasis
Denne type psoriasis rammer oftest voksne. Den viser sig ved at der dannes væskefyldte blærer som er røde og hævede og kan blive ømme. Efterhånden som blærerne tørrer ind dannes der en brunlig skorpe.
Pustuløs psoriasis optræder ofte på håndflader og fodsåler men kan generelt være over hele kroppen.

Hårbundspsoriasis
En almindelig form for psoriasis er hårbundspsoriasis. Hårbundenpsoriasis ses ofte i hårbunden, ved hårgrænsen, bag ørene, i nakken og i panden og rammer ca. hver anden med psoriasis lidelsen. De typiske symptomer er svagt røde pletter eller fortykkede og kløende plamager med skæl.

Neglepsoriasis
Neglepsoriasis opstår hos næsten 50 % af alle med psoriasis sygdommen. Den ses som fordybninger i neglen, misfarvninger eller fortykkede negle. I nogle tilfælde kan neglen blive løs og der sker en afstødelse af neglen. Både fingre og tå negle kan blive ramt.

Behandling af psoriasis


Psoriasis er en kronisk sygdom og kan derfor ikke helbredes, desværre. Man kan derfor let føle frustration og afmagt når man får stillet diagnosen og sågar fornægte sygdommen. Det er aldrig sjovt at se anderledes ud, men psoriasis kan forebygges meget effektivt, det kræver en stor indsats og at man sætter sig ind i sygdommen og lære hvad den indebærer som fx hvad du kan selv kan gøre for at forebygge udbrud.

Behandlingsformer til forebyggelse af psoriasis


Afhængig af hvilken type psoriasis man har og hvor hårdt man er angrebet vil der typisk blive målt det man kan kalder en PASI-score som måler sygdommens sværhedsgrad. Der skelnes imellem let, middel og svær psoriasis.
Det første man typisk vil få tilbudt hos lægen er forskellige cremer, salve, shampoo skum og linimenter. Allesammen midler med forskelligt indhold bl.a tjære, d-vitamin og hormoner i forskellige styrke.


I tilfælde af middelsvær til svær psoriasis kan man udover cremer og salver supplere med bade med saltvand eller tjære som har en god effekt på psoriasis.
I Danmark har vi to saltvands bade, i Mariager og på Læsø.
Tjærebehandling er det mest kendte behandlingsmetode indenfor psoriasis.
På sygehuset kan man komme i et tjærebad og ellers findes der også en behandling hvor tjæren smøres på huden. Ulempen ved tjære er det smitter af på tøjet og kan ikke vaskes af igen, samtidig lugter det grimt og øger lysfølsomheden i huden.


Andre behandlingsmetoder for psoriasis er lysbehandling og systemisk behandling.
Lysbehandling har vist sig at have en god effekt på psoriasis, så her kommer en dejlig nyhed. Sol og bade ferier er derfor meget gavnlige for psoriasis patienter. Mange med psoriasis vil også opleve at sygdommen er på sit laveste om sommeren pga solens stråler og den høje luftfugtighed, hvorimod om vinteren der forværres den pga det kolde og tørre vejr.
Udover solbehandling kan en anden og meget effektiv lysbehandling også anvendes. Det er ultraviolet lys også kaldet UV-stråler som er kunstig lys og det er hudlægen der tilbyder den slags behandling.


En anden behandlingsform for psoriasis er systemisk behandling. Dette tilbydes oftest til de patienter der har meget svær psoriasis da det er en meget skrap behandling. Det foregår ved at man behandler hele kroppen istedet for nogle lokalområder. Det kan ske ved indsprøjtninger og tabletter.

psoriasis-mand

Hvad kan jeg selv gøre for mit psoriasis?


Der er heldigvis en masse tiltag man gøre for at forebygge sit psoriasis. Der er dog også ting man skal forsøge at undgå.

4 ting der kan forbedre dit psoriasis


Spis sundt og varieret
Dyrk motion
God hudpleje
D-vitamin

8 ting der kan forværre dit psoriasis


Rygning
Alkohol
Kaffe
Overvægt
Stress
Graviditet
Visse lægemidler
Infektioner

Intensiv hudpleje til psoriasis


Når man har psoriasis er det vigtig at man har en god hudpleje. Hud med psoriasis bliver nemlig hurtigere tør end normal hud. Ved let psoriasis kan det i nogle tilfælde være nok at behandle med en god og nærende fugtighedscreme, så det er bare med at hænge i. Mange psoriasis patienter stopper på et tidpunkt med at smøre sig bl.a når deres psoriasis ikke er i udbrud, men det er vigtig at fortsætte fordi det stadig styrker huden at få fugt. Det kan derfor være en god ide at gøre hudpleje til en daglig rutine. Når du skal vælger en hudcreme er det godt at gå efter en der fugtgivende, plejende, mild og blødgørende og trænger godt ind i huden.


FLOWUS special creme er den i vores serie som egner sig godt til bl.a ekstrem tør, irriteret og skællende hud. Den indeholder bl.a CBD og kukui olie som begge to er ingredienser som er gode til at bekæmpe hudlidelser. CBD’en har vist at den kan hæmme inflammation og betændelses tilstande i kroppen og kukui nødden er kendt for at lindre og berolige hudskader som bl.a solskoldning og eksem og da psoriasis er en inflammations sygdom så det gælder om at forhindre bakterier og bekæmpe betændelses tilstande i huden.

Hvad er psoriasis gigt?


Hver fjerde med psoriasis har psoriasisgigt. Det er en gigtbetændelse i leddene og kan minde meget om andre former for gigt, men har du i forvejen psoriasis er det vigtig at være opmærksom på da der kan være tale om psoriasis gigt.
Psoriasisgigt kan forekomme overalt på kroppen, det ses dog typisk i fingre, håndled, ryg, bækken, hofte og knæ.
De mest kendte symptomer på psoriasisgigt er ømme, røde og opsvulmede led. Stivhed og nedsat bevægelig i leddene, specielt morgen og aften. Negleforandringer og øjenbetændelse.


Psoriasisgigt er en langvarig sygdom og generne og smerter kan variere fra person til person. Der findes forskellige forebyggelse og behandlingmetoder til psoriasis gigt. Du kan fx få håndkøbsmedicin til smertelindring, gigtmedicin og indsprøjtninger med binyrebarkomon. Det er hos lægen man får dette og han vil også vurdere hvilken sværhedsgrad din psoriasisgigt er i og lægen kan derefter vejlede til den rigtige behandling. Ved meget svær psoriasisgigt kan man få tilbudt systemisk behandling i form af tabletter eller indsprøjtninger i hele kroppen.
En fysioterapeut, kiropraktor osv kan også hjælpe med forskellige øvelser og træning der passer til dig som forebyggelse af smerter.
Andre psoriasis patienter har også gavn af at rejse til varmere himmelstrøg i løbet af året. Sol og varme forbedre og lindre både ledgener og hudsygdommen.

Flere artikler