Bumser på ballerne 🍑 (+Tips til naturlig hudpleje)

Bumser på ballerne er et almindeligt problem, der kan være både irriterende og smertefuldt, fuldstændig ligesom på resten af kroppen.

I denne artikel vil vi dække årsagerne til bumser på ballerne, forskelle mellem bumser her og på andre dele af kroppen, samt tips til behandling og forebyggelse. Vi vil også give tips til hvad du skal lede efter når du vælger naturlig hudpleje, samt besvare ofte stillede spørgsmål om emnet.

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Hvorfor får man bumser på ballerne?

Her får du en kort gennemgang af processen der opstår ved dannelsen af bumser samt de forskellige faktorer, der kan påvirke udviklingen af bumser på huden;

 • Overproduktion af talg
  Talgkirtlerne i huden producerer en olieagtig substans kaldet talg, der hjælper med at holde huden fugtet. Når der sker en overproduktion af talg, kan det føre til tilstoppede porer, hvor bumser kan dannes.
 • Døde hudceller og hudorme
  Huden fornyer sig konstant, hvor hudcellerne dør og afskalles naturligt. Nogle gange kan disse celler blive fanget i porerne sammen med overskydende talg, hvilket kan resultere i det vi kalder for hudorme (komedoner). Disse hudorme kan være et forstadie til bumser, da en inficeret hudorm, forårsaget af bakterier, kan udvikle sig til en betændt bums.
 • Bakterier
  Bakterier, især Propionibacterium acnes, trives i et miljø med overskydende talg og døde hudceller. Når bakterierne vokser og formerer sig, kan de forårsage betændelse og dannelse af bumser.
 • Hormonelle forandringer
  Hormoner, såsom androgener, kan øge talgproduktionen og føre til bumser. Hormonelle forandringer under puberteten, menstruationscyklussen og graviditeten kan bidrage til bumsedannelse.
 • Friktion og tryk
  Tøj og andet materiale, der gnider mod huden, kan forårsage irritation og blokering af porerne, hvilket kan føre til bumser. Dette kan være særligt relevant for bumser på ballerne, da de ofte er i kontakt med tøj og friktion eller tryk fra siddeoverflader.
 • Hygiejne
  Utilstrækkelig eller overdreven rengøring af huden kan bidrage til dannelsen af bumser. Hvis huden ikke rengøres ordentligt, kan snavs og bakterier ophobe sig i porerne. Omvendt kan overdreven rengøring og skrubning irritere huden og forværre bumser.
 • Kosmetiske produkter
  Visse hudpleje- og kosmetikprodukter kan tilstoppe porerne og bidrage til dannelsen af bumser. Det er vigtigt at vælge ikke-komedogene produkter (produkter der ikke tilstopper porerne), der er mindre tilbøjelige til at forårsage bumser.

Fun fact
I 2014 blev undersøgelsen, “Cannabidiol exerts sebostatic and antiinflammatory effects on human sebocytes” offentliggjort i Journal of Clinical Investigation.

Undersøgelsen viste, at CBD-behandling havde en terapeutisk effekt på akne ved at reducere både inflammation og olieproduktion i huden. (link)

Hvordan undgår du bumser på ballerne?

Når det kommer til at undgå, fjerne eller at behandle bumser, så gælder samme fremgangsmåde, også på ballerne;

 • Huden vaskes og holdes ren
  Hold området rent ved at vaske dagligt med en mild sæbe. Optimalt så finder du en mild rensende sæbe der virker mod bakterier og samtidig ikke udtørrer huden. Husk at tørre dig grundigt efter badet, så dit undertøj ikke starter ud med at blive fugtig.
 • Kom igang med Exfoliering
  Eksfoliere huden regelmæssigt for at fjerne døde hudceller og forhindre tilstoppede porer. Du kan her anvende både body scrubs eller vælge en kemisk exfoliering med Salicylsyre (BHA).
  OBS; Hvis huden allerede er stærkt medtaget af bumser bør du kun anvende en kemisk exfoliering, da en scrub (mekanisk peeling) kan være hård ved huden og bidrage til at sprede bakterier.
 • Brug en god creme mod bumser
  For at undgå udtørring af huden, når du både har vasket og renset den, så skal du tilføre huden fugt med en god creme der som er tilstoppende.
  Ideelt anvender du en effektiv bumsecreme
  – Bemærk; en normal bumsecreme er helt perfekt og du skal ikke have en speciel bumsecreme specifikt til numsen (hvis det overhovedet findes?). 
 • Hold øje med sukker og hurtige kulhydrater
  Du har større risiko for at udvikle akne, hvis din kost indeholder mange hurtige kulhydrater som sodavand, hvidt brød, slik og kage. Sukker og kulhydrater i disse fødevarer har en tendens til hurtigt at blive optaget i blodet.
  Det betyder, at de har en høj glykæmisk indeks (GI), som er et mål for, hvordan fødevarer påvirker blodsukkeret. Kroppen skal producere mere insulin for at få blodsukkeret ned igen. Den øgede mængde insulin påvirker andre hormoner, som kan øge olieproduktionen i huden og give uren hud, hvilket øger risikoen for akne.
 • Tøjvalg
  Vælge åndbart, løstsiddende tøj for at reducere friktion og ophobning af sved. Kvinder der bruger G-streng kan også have en tendens til bumser på ballerne (gælder selvfølgelig også mænd 😅). Når man bruger g-streng er huden i direkte kontakt med tøjet og hvis tøjet er tætsiddende og måske lavet af syntetiske materialer, kan det være grobund for irritation af huden, og dermed øget risiko for uren hud og bumser.
 • Undgå svedigt tøj over længere tid
  Skift træningstøj og undertøj umiddelbart efter træning eller anden svedig aktivitet, for at undgå unødig bakterievækst. Vask også tøjet selvom det måske ikke lugter, bakterierne er der nemlig stadig.

Store bumser på ballerne

Bumser på ballerne kan variere i størrelse og udseende, ligesom bumser andre steder på kroppen. De kan opstå som små røde hævede læsioner på huden, som indeholder gul og hvidt pus (pustler) eller som større, betændte og røde bumser (cystiske læsioner).

Størrelsen af bumserne på ballerne afhænger af forskellige faktorer, såsom graden af tilstopning i porerne, mængden af bakterier og inflammation samt den enkelte persons hudtype og helbredstilstand.

Der er ikke nødvendigvis noget, der tyder på, at bumser generelt er større på ballerne sammenlignet med andre dele af kroppen. Men på grund af det øgede tryk og friktion, der kan forekomme i dette område fra at sidde eller bære stramt tøj, kan følelsen af ubehag blive mere udtalt, hvilket kan give indtryk af større bumser.

Bumser på ballerne vs. andre områder

Bumser er generelt mere almindelige i ansigtet og på ryggen (bumser på ryggen) sammenlignet med ballerne. Dette skyldes, at ansigtet og ryggen har et større antal talgkirtler og en højere talgproduktion, hvilket øger sandsynligheden for tilstoppede porer og bumsdannelse.

Bumser på ballerne forekommer dog stadig og kan blive mere udbredt under visse omstændigheder, såsom ved sved, friktion fra tøj eller langvarig siddende stilling. Huden på ballerne er typisk tykkere og mindre følsom end ansigtshuden, hvilket kan gøre behandlingen mindre kompliceret, så selvom bumser på ballerne er mindre almindelige end dem i ansigtet eller på ryggen, kan de stadig være generende og kræve lignende pleje og behandling.

Behandling af bumser med naturlig hudpleje

Når du vælger naturlig hudpleje til uren hud og bumser, er der flere egenskaber, du bør kigge efter:

 • Antiinflammatoriske ingredienser
  Inflammation kan opstå, når porer bliver tilstoppede med overskydende talg (sebum), døde hudceller og bakterier. Når porerne er tilstoppede, skaber det et miljø, hvor bakterier kan formere sig og udløse en inflammatorisk reaktion i huden. Ved at reducere inflammation kan man mindske akne-symptomer og forbedre hudens udseende.
 • Antibakterielle egenskaber
  Ingredienser med antibakterielle egenskaber kan hjælpe med at bekæmpe bakterier, der forårsager akne, såsom Propionibacterium acnes.
 • Sebum-regulerende ingredienser
  Disse ingredienser hjælper med at kontrollere overskydende olieproduktion, hvilket kan give tilstoppede porer og akne.
 • Eksfolierende ingredienser
  Naturlige eksfolianter, såsom frugtsyrer (alfa-hydroxysyrer) og salicylsyre (beta-hydroxysyre), kan hjælpe med at fjerne døde hudceller og forhindre tilstoppede porer.
 • Fugtgivende ingredienser
  Det er vigtigt at holde huden hydreret, selv når du behandler akne. Se efter naturlige fugtighedscremer, der ikke tilstopper porerne (ikke-komedogene).
 • Beroligende ingredienser
  Disse kan hjælpe med at reducere irritation og ubehag forbundet med akne.

Husk, at ingens hud er ens, og hvad der fungerer for én person, fungerer muligvis ikke for en anden. Det kan være nødvendigt at prøve forskellige produkter og ingredienser for at finde den bedste løsning for din specifikke hudtype og hudproblemer.

Snak altid med en dermatolog eller hudplejeekspert, hvis du er usikker på, hvilke produkter der passer bedst til din hud.

FAQ (Ofte stillede spørgsmål)

 • Kan små børn få bumser på ballerne?
  Bumser på ballerne kan også i visse tilfælde opstå hos små børn og kan skyldes bleudslæt, varmeudslæt eller allergiske reaktioner. For at behandle og forebygge bumser hos børn er det vigtigt at holde området rent og tørt, skifte bleer ofte og bruge allergivenlige produkter.
  • Nyfødte kan også få Acne neonatorum som er en form for acne, der opstår hos nyfødte spædbørn, normalt inden for de første fire uger efter fødslen. Acne neonatorum kan potentielt også opstå på ballerne, men det er mere almindeligt at se denne form for acne i ansigtet, på halsen og i hovedbunden.
 • Gravide og bumser på ballerne
  Graviditet kan medføre hormonelle forandringer, der øger risikoen for bumser, også på ballerne. For at reducere risikoen er det vigtigt at opretholde god hygiejne, vælge løstsiddende og åndbart tøj, og bruge milde hudplejeprodukter. Hvis du har tilbøjelighed til bumser bør du vælge hudpleje der ikke er tilstoppende.
  Hvis bumserne bliver smertefulde eller vedvarende, er det en god idé at konsultere en læge eller dermatolog for råd om sikker behandling under graviditeten..
 • Kan jeg bruge ansigtsprodukter til at behandle bumser på ballerne?
  Ja, mange ansigtsprodukter der er designet til behandling af bumser, kan også anvendes på ballerne. Men vær opmærksom på, at huden på ballerne er tykkere og mindre følsom end ansigtshuden, så du skal muligvis justere mængden og frekvensen for hvor ofte du anvender det.
 • Hvor lang tid tager det for bumser at hele?
  Helingstiden for bumser vil varierer afhængigt af årsagen og sværhedsgraden. Små bumser kan forsvinde inden for et par dage, mens større eller mere betændte bumser kan tage længere tid at hele.
 • Er det sikkert at klemme bumser?
  Det er generelt ikke en god idé at klemme bumser, da det kan føre til yderlig infektion, ardannelse og forværret betændelse. I stedet skal du prøve at behandle bumserne med hudplejeprodukter og undgå at irritere dem yderligere.

Afslutning

Bumser er et almindeligt problem, der kan påvirke mennesker i alle aldre og livsfaser, også på ballerne. Ved at forstå årsagerne til bumser og følge de anbefalede behandlings- og forebyggelsesmetoder kan du reducere risikoen for bumser og opretholde en sund og klar hud.

Husk, at en hudlæge kan være en værdifuld hjælp, hvis du har brug for yderligere vejledning eller behandling.

– God fornøjelse med at opnå en sundere og renere hud!

Referencer

 1. Acne neonatorum: a study of 22 cases
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10192162/
 2. Newborn skin: Common skin problems
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574071/

Bemærk; Nogle af kilderne ikke er direkte citeret i teksten og derfor ikke har en henvisning i selve teksten. Disse kilder blev brugt til baggrundsinformation og for at sikre, at artiklen er velinformeret og nøjagtig.

Sharing is caring 👇🏼

Flere artikler

HUSK
Mors dag

Til og med søndag den 14 maj.
Kan også afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% på det hele!