Del artiklen her:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på twitter
Del på pinterest

Er du påvirket af tørre albuer?

Tørre albuer er et almindeligt problem for mange, desværre. Det er også almindeligt hvis du bliver påvirket mentalt over meget tørre albuer. Det er nemlig ikke så sjovt. Hvis man har psoriasis på albuerne, tyer mange til at dække deres albuer til med tøj og lange ærmer, hvilket også kan forværre problemet yderligere, grundet øget friktion fra tøjet. I det offentlige rum kan det derfor, være svært at spotte de tørre albuer, da dem der døjer med dem, ofte gemmer dem væk.

Vi burde ikke gå og gemme os… Skal vi ikke have gjort noget ved i stedet?

Huden på vores albuer og hæle er lidt tykkere end huden andre steder på kroppen, men områderne på albuer og hæle har ikke så mange talgkirtler, som det øvrige hud vi har. Talgkirtler er med at fugte huden og forhindre udtørring, så derfor er albuerne og hæle mere udsat for tør og skællet hud. 

Hvorfor får man tørre albuer og hvad gør du ved det? 

Årsagerne til tørre albuer kan være flere ting, men ofte er albuerne i kontakt med hårde overflader længere tid af gangen, som når man hænger ved et skrivebord en hel arbejdsdag. En kombination af albuerne der er fast placeret mod et hårdt skrivebord og et tørt inde klima på kontoret, kan nemt være en af årsagerne til dine tørre albuer. Man skal også huske på at albuen er et led der kan bøje, så derfor udsættes huden jo også for mange stræk i løbet af en dag.

Andre årsager til tørre albuer kan eksempelvis være;

  • Varmt og tørt indeklima. Varme dehydrere huden og kræver at vi plejer den ekstra meget. Om vinteren skruer vi godt op for varmen mens vi er inden for. Det vil helt naturligt udtørre huden og det er også en af grundene til at vi generelt døjer mere med tør hud om vinteren.
  • Den tørre luft kan også komme fra din aircondition. Nu ved jeg godt nok ikke om du overhovedet har en aircondition eller om i måske har en på din arbejdsplads? – Men, når det er koldt, kan luften ikke rumme så meget fugt, som når det er varmt. Hvis det er rigtig koldt kondenserer det simpelthen og falder ud i regn eller sne. Det luft der kommer igennem airconditioningen køles jo ned og mister derved fugten. Når det så kommer ind i huset, så opvarmes luften og bliver mere vandabsorberende, men luften har ingen steder, hvor den kan tage denne fugtighed fra – få styr på indeklimaet her.
  • Din påklædning. Friktion fra tøj kan irreterre huden yderligere, så prøv at lade være med at pakke dig for meget ind. Syntetiske stoffer som polyester kan også irritere huden på albuerne når de gnider frem og tilbage. Hvis du har atopisk eksem på albuerne kan du med fordel undgå tøj der er lavet af uld. 
  • Varmt vand fra badet kan være årsag til tør hud generelt. Du bør derfor begrænse varmen og lære at holde huden ren med korte og kølige bad.
  • Hvis du oplever hormonforandringer. Hvis du er i overgangsalderen kan det bl.a være skyld i tør hud, også på albuerne. 
  • Kan være at du har psoriasis. Psoriasis er en lidelse hvor der kan optræde store tørre og skællende plamager på huden og det ses ofte på albuer. 
  • Klor på svømmehallen eller poolen. Det er skønt med en dukkert i poolen på ferien, men klorin udtørre huden, så derfor er det vigtig at fugte huden med en god fugtighedslotion efter svømmeturen. 
  • Er du lidt for meget i solen på de ”forkerte” tidspunkter? Solen er dejlig, men UV lyset kan skade huden og det kan medføre tør hud. Sørg for at smører godt med noget fugtgivende eller noget solcreme på inden du går ud i solen. Du bør desuden lade være med at tage for meget sol på én gang og være lidt ekstra varsom når solen er kraftigst. Du skal dog ikke undgå solen, da den er rigtig sund, bare husk at passe på din hud.
Undgå tørre albuer

Hvordan slipper du så af med tørre albuer? 

Hvis du ikke har en underliggende hudsygdom, som fx psoriasis, til grund for den tørre hud på albuerne, så er det som regel nemt at komme af med. 

I det fleste tilfælde er det nok at smører en eller flere gange om dagen med en god, nærende og blødgørende fugtigshedscreme. Smør gerne efter et bad, der er huden nemlig ekstra modtagelig overfor fugt.

Hvis overstående ikke hjælper på problemet, så er det en god ide at søge råd og hjælp hos en læge. 

Flere artikler

Populære produkter i vores shop