Del artiklen her:

Til dig der hader hudorme! (Guide) + Tips!

Jeg er hermed den stolte ejer af en spritny hudorm, er der vist aldrig nogen som tænkt. Faktum er dog at vi stort set alle sammen har haft hudorme eller at det er noget vi jævnligt døjer en smule med, da de er et ret almindelige og oftest et tilbagevendene problem. Bare navnet hudorm, allerede der er det jo noget man gerne vil slippe af med.

Jeg skal gøre hvad jeg kan for at lære dig om hvad hudorme er og hvad du selv kan gøre for at slippe af med de små banditter.

Så hvad er en hudorm og hvorfor kommer de? 

Hudorme er de sorte eller hvide prikker man kan få i huden, ofte på næsen, hagen eller i panden. Hudorme kan også sagtens forekomme mange andre steder, eksempelvis på kinder, arme, skulder eller ryggen.

Hudorme er dog en meget almindelig hudlidelse som typisk er betegnet som en mild form for akne. 

Din hud er fuld af små pore som i princippet bare er et lille hul der huser en hårsæk og talgkirtler. Talgkirtlerne producere talg – eller sebum, som er hudens egen fedt. Dette sebum bruges til at beskytte huden og smøre håret. En overproduktion af talg vil resultere i en fedtet og olieret hud og/eller hår, mens for lidt vil resultere i tør hud og/eller hår.

En overproduktion af talg og en samling af døde hudceller tilstopper hudens pore og vil resultere i noget så kedelig som en hudorm.

De sorte hudorme

Den sorte hudorm er nok den de fleste forbinder med en hudorm, men der er faktisk to slags.

Der en sort og en hvid hudorm.

Den sorte hudorm går under navnet blackhead og får dens sorte farve ved at den er en ‘’åben’’ hudorm. 

Som beskrevet før så er en hudorm en tilstoppet talgkirtel og når taglen som er blevet blandet med døde hudceller kommer i kontakt med ilt, så sker der en oxidering, som giver den mørke farve.

De hvide hudorme

Den hvide hudorm derimod er en hudorm der sidder indkapslet i huden.

Den hvide hudorm går sjovt nok under navnet whitehead og befinder sig ofte i ansigtet i området under øjnene, på kinderne eller i panden. 

Den hvide hudorm vil kunne mærkes som en lille bule, hvor den sorte vil være flad og ikke rigtig føles af noget hvis du lige mærker efter med en finger.

Men hvorfor får man så hudorme?

Det simple svar er overproduktion af talg. Hvis hudens talgproduktion er i balance vil du ikke få hudorme.

Talg er hudens egen måde at smøre sig på. Kroppen danner nemlig talg i talgkirtlerne af fedt og døde hudceller, som så kan betegnes som hudens egen fugtighedscreme. 

En overproduktion af talg vil resultere i at porerne stopper til, da huden ikke kan komme af med så meget talg. Huden vil derved komme til at virke fedtet og olieret.

Alle kan døje med hudorme, både drenge og piger, mænd og kvinder.

Hudorme og overproduktion af talg skyldes ofte hormonelle forstyrrelser.

Det er også derfor mange vil opleve teenageårene som en periode med mere akne.

Her er en kort liste over ting som kan og formentligt vil påvirke hormonbalancen, som i sidste ende vil kunne påvirke huden.

  • Teenageårene
  • Graviditet
  • Menstruation
  • Dårlig kost
  • Dårlig søvn
  • Stress
  • Overvægt
  • At man arbejder i fugtigt miljø med fedt, olie og andre kemikalier.

Flere artikler