Hudorme (Guide) + Rutine til at fjerne dem!

Hudorme. Vi kender dem, vi hader dem, og vi vil alle sammen gerne af med dem. Men hvad er de små bæster egentlig, og hvordan slipper vi af med dem?

I denne guide skærer vi igennem unødigt fluff og giver dig det, du har brug for at vide om hudorme. Vi dykker ned i, hvad de er, hvorfor de dukker op, og hvordan du kan sende dem på porten. Vi giver dig også en simpel hudplejerutine, der hjælper dig med at holde din hud sund og fri for hudorme. Forvent også at hør om naturlig hudpleje, lavet specifikt til uren og fedtet hud. Det kan nemlig også noget!

Er du kun ude efter hvordan du selv kan fjerne hudorme? Så hop direkte til bunden af artiklen, og spar dig selv for det teoretiske.

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Hvad er en hudorm? 

Hudorme er de sorte eller hvide prikker man kan få i huden, oftest ses de på næsen, hagen eller i panden (t-zonen). Hudorme kan også sagtens forekomme mange andre steder, eksempelvis på kinder, arme, skulder eller ryggen, men ses oftest i t-zonen.

Hudorme er dog en meget almindelig ‘hudlidelse’ som typisk er betegnet som en mild form for akne, hvertfald i USA. 

Din hud er fuld af små porer, som i princippet bare er et lille hul der huser en hårsæk og talgkirtler. Talgkirtlerne producere talg – eller sebum, som er hudens egen olie eller fedt. Dette sebum bruges til at beskytte huden og smøre håret, så det ikke tørre ud eller revner. En overproduktion af talg vil resultere i en fedtet og olieret hud og/eller hår, mens for lidt vil resultere i tør hud og/eller hår.

En overproduktion af talg, samt en samling af døde hudceller kan tilstoppe hudens pore og vil resultere i noget så kedelig som en hudorm. Talg produceres fra fedt og døde fedtproducerende celler.
– og netop derfor, anbefales det at købe en hudpleje specifik formuleret, til fedtet og uren hud. Hudpleje til fedtet og uren hud

Bemærk: Hvis tilstoppede talgkirtler (hudorme) bliver betændte, så bliver de til bumser.

De sorte hudorme (komedoner)

Den sorte hudorm er nok den de fleste forbinder med en hudorm, men der er faktisk to slags.

Der en sort og en hvid hudorm.

Den sorte hudorm går også under navnet blackhead og får dens sorte farve ved at det er en ‘’åben’’ hudorm. Denne hudorm findes oftest i t-zonen (pande, næse og hage).

En sort hudorm en åben tilstoppet talgkirtel. Tilstopningen består oftest af en blanding af døde hudceller og talg, men kan også bestå af olie, makeup og creme. Når denne åbne hudorm kommer i kontakt med ilt, så sker der en oxidering, hvilket giver hudormen den mørke farve.

Disse sorte hudorme kan du sagtens selv klemme ud. Husk at være blid, vaske hænder og generelt være rimelig steril. Du kan også bruge to sterile servietter og klemme med en finger på hver.

De hvide hudorme (milier)

Den hvide hudorm derimod, er en hudorm der sidder indkapslet i talgkirtlen.

Den hvide hudorm går sjovt nok under navnet whitehead (milier) og befinder sig ofte i ansigtet i området under øjnene, på kinderne eller i panden. De ses som små, helt hårde og hvide knopper.

Den hvide hudorm vil kunne mærkes som en lille bule, hvor den sorte vil være mere flad og du vil have svært ved at mærke den med en finger. Disse hvide hudorme anbefales ikke at du selv klemmer ud. Du kan derimod bruge ‘kemisk’ peeling, i form af eksfoliering med BHA (salicylsyre).

Men hvorfor får man så hudorme?

Det simple svar er overproduktion af talg. Hvis hudens talgproduktion er i balance vil du ikke få hudorme.

Talg er hudens egen måde at smøre sig på. Kroppen danner nemlig talg i talgkirtlerne af fedt og døde hudceller, som så kan betegnes som hudens egen fugtighedscreme. En overproduktion af talg vil resultere i at porerne stopper til, da huden ikke kan komme af med så meget talg. Huden vil derved komme til at virke fedtet og olieret.

Alle kan døje med hudorme, både drenge og piger, mænd og kvinder.

Hudorme og overproduktion af talg kan ofte skyldes hormonelle forstyrrelser. Det er også derfor mange vil opleve teenageårene som en periode med flere bumser og mere akne.

Her er en kort liste over ting som kan påvirke huden til at blive fedtet:

 • Puberteten i teenageårene
 • Graviditet
 • Overgangsalder
 • Menstruation
 • Dårlig søvn
 • Stress
 • Overvægt
 • Alkohol
 • P-piller
 • Anden Medicin
 • Narkotika
 • Dårlig kost og arbejdsmiljø med fedt / olie i luften, estimeres at have en mindre grad af indvirkning.

Hvordan slipper jeg af med hudorme?

Dette er formentligt den vigtigste del for dig. Klart nok! Om du er en af dem med helt få hudorme, eller hvis du er en af dem der har rigtig mange hudorme, så vil de fleste helst være dem helt foruden!

Der er flere måder at komme hudormene til livs på, det er derfor vigtigt at forstå mulighederne lidt bedre. Der er nemlig forskel på hvordan de sorte og hvide hudorme behandles bedst. Men fælles for dem begge er en normalproduktion af talg vigtigt.

Du kan vælge at få professionel hjælp og tage til en kosmetolog. Dette kan være givet rigtig godt ud. Men du kan også gøre en masse selv. De fleste af tingene bliver du også rådet til at implementere i din hverdag af kosmetologen.

Der er både nogle ting du selv kan gøre for at slippe af med hudorme og der er nogle ting som du bør undgå, i din kamp mod hudormene.

Det kan du selv gøre for at fjerne hudorme

 • Få en god hudpleje rutine og hold dig til den.
 • Brug hudpleje der matcher din hudtype (fedtet) og der bidrager til at normalisere eller reducere sebum produktionen (eksempelvis hudpleje med CBD).
 • Rens og exfoliere din hud. Gør det skånsomt og med de rette produkter selvfølgelig.
 • Du skal undgå olier der har tilbøjelighed til at lukke dine porer (eksempelvis kakaosmør, kokosolie og avocado olie), men kig efter ‘ikke-komedogeniske olier’ for at finde dem du sagtens kan bruge.
 • Undgå alkohol i din hudplejen. En udtørret hud vil automatisk producere mere talg for at kompencere.
 • Undgå lange og varme bade, da dette også udtørr din hud.
 • Hold huden ren for skidt og snavs.
 • Undgå mentol, eukalyptus, citrusekstrakt og peppermint da disse ingredienser kan give hudirritation.
 • Vask dit sved af efter sport og motion. Sveden åbner dine porer og de vil være mere modtagelig for bakterier.
 • Giv det tid! Pæn hud tager tid, tålmodighed er vigtigt. Den første måned vil der ske rigtig meget med din hud, men der vil formentligt også ske endnu mere over tid.

Den simple (men effektive) hudpleje rutine

 1. Rens huden med et mild renseprodukt der er lavet specielt til fedtet hud.
 2. Eksfolierer huden med en eksfolierende serum der indeholder BHA.
 3. Smør huden med en god fugtighedscreme, velegnet fedtet hud.
  Vores ‘acne control face cream‘ passer eksempelvis perfekt til dette.

Rens huden

Du skal rense din hud dagligt. Brug en mild renseolie, renseskum eller en rensemælk der er lavet til dette formål og din hudtype (fedtet hud). Du skal ikke bruge almindelig sæbe tiltænkt til hænder, krop eller hår. Sæben skal have den rette pH-værdi. Det har de gode renseprodukter der er lavet til formålet.

Hvis du skal vælge et af disse 3 trin fra når du skal handle produkter, så vil jeg anbefale denne. Ikke fordi den ikke er vigtig, fordi det er den. Men du vil få mere ud af at anvende i de 2 andre, hvis du skal fravælge ét produkt. Den bedste kombination er dog alle 3 sammen.

Rensning af huden er det punkt du starter med i rutinen. Du bør rense huden 1-2 gange dagligt (morgen og aften, helst i forbindelse med bad).

Eksfolierer din hud

Eksfoliering er navnet for en proces der fjerner døde hudceller og renser porerne. Huden udskiller dødehudceller helt naturligt, specielt som ung. Med tiden bliver denne proses langsommere og kan faktisk ende med at gå helt i stå.

Du bør finde en god kemisk eksfoliering og så helt generelt bør du undgå peeling og mekanisk eksfoliering. Du bør eksempelvis undgå scrubs, der er en mekanisk eksfoliering, da det vil være for hård ved dit tynde ansigtshud. Scrubs kan nemt ridse huden, hvilket også kan gøre huden mere modtagelig for bakterier.

Kemisk eksfoliering er vejen frem og det er ikke så farligt som det lyder. Kemisk eksfoliering kan sagtens være lavet på naturlige ingredienser, det er grundet den syre produktet indeholder og selve processen der sker, der har givet den navnet ‘kemisk’. Der vælges oftest imellem to typer, AHA (frugtsyre) og BHA (salicylsyre). Begge modeller frigør de bånd der holder på de døde hudceller, hvor huden stille og roligt skiller sig af med dem. Dette kan ikke mærkes når du bruger det, kun på at huden kommer til at føles mere glat og jævn.

BHA (salicylsyre) er en mild syrer og er helt ufarlig for huden – så frygt ej. selvom det er syre, så er det ikke så farligt som det lyder.

Køb en eksfolierende serum med BHA (salisylsyre), da den er specielt god til uren og fedtet hud. BHA renser dine porer rigtig godt og helt i dybden for døde hudceller. BHA har også anti-inflammatoriske egenskaber, som hjælper med at reducere hudorme, pletter og tendens til rødme. BHA er desuden godt tolereret og sjældent forbundet med hudirritation (det anvendes også ofte til, rosacea, eksem og psoriasis)

Eksfoliering anvendes efter du har renset huden. Eksfoliering med BHA kan gøres alt fra 1-2 gange dagligt, til én enkelt gang eller to i uge, alt efter behov og produktets foreskrifter. Efter noget tid kan det ofte anbefales at skrue op til at eksfolierer huden med BHA én gang dagligt. Den kan med fordel bruges om aftenen, for hvis du bruger den om morgnen, anbefales det afslutte med solcreme.

Smør huden med god fugtighedscreme

At pleje huden med en god fugtighedscreme, som der er tilpasset din hudtype er essentiel. Denne del kommer du ikke uden om. I de fleste tilfælde behandler man hudorme i ansigtet – og i det tilfælde er det selvfølgelig en god ansigtscreme, velegnet til dette formål du skal finde.

Du skal smøre din hud ind, hver evigt eneste dag!
– Og altid når du har været i bad. Her skriger huden på fugt, også selvom du har fedtet hud!

Kig efter en ansigtscreme med gode naturlige ingredienser der bidrager til at normalisere sebum-produktionen, har antiinflammatoriske egenskaber, rig på antioxidanter samt bidrager til en sund bakterieflora i huden. Find en creme der dissideret er lavet til uren hud og tjek selvfølgelig den ikke indeholder ingredienser der tilstopper dine porer.

Psst, ja sådan en creme har vi jo faktisk – find den via linket ‘acne control face cream‘. Den fungere rigtig godt til fedtet og uren hud!

Sharing is caring 👇🏼

Flere artikler

HUSK
Mors dag

Til og med søndag den 14 maj.
Kan også afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% på det hele!