Slip af med bumser på ryggen – 7 effektive tips 💡

Vi kender alle til bumser, men bumser på ryggen kan være særligt generende og svære at behandle.

I denne artikel vil vi se på, hvorfor man får bumserne på ryggen og give dig syv effektive tips til at slippe af med dem. Vi vil også gennemgå nogle specifikke situationer, der kan påvirke akne på ryggen, og besvare ofte stillede spørgsmål. Lad os komme i gang!

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Hvorfor får man bumser på ryggen?

Bumser på ryggen opstår af fuldstændig de samme årsager som på alle andre dele af kroppen. De mest udbredte områder at få bumser er områder med mange talgkirtler og hårsække, såsom ansigtet, ryggen og brystet. Disse områder har mange talgkirtler, som kan blive overaktive og sammen med døde hudceller tilstoppe porerne i huden, hvilket fører til hudorme og uren hud, som kan dannes til bumser.

Bumser i ansigtet er det mest almindelige område for akne, da det har en stor koncentration af talgkirtler, især i T-zonen (panden, næsen og hagen).

Ryggen og brystet er også almindelige steder for akne, da de har mange talgkirtler og større hårsække. Akne på ryggen kan ofte være mere alvorlig og betændt sammenlignet med ansigtsakne, på grund af de større talgkirtler og hårsække.

Statistikkerne indikerer, at akne på ryggen er et almindeligt problem. Cirka 60% af personer med ansigtsakne oplever også bumserne på ryggen. Generelt påvirker akne omkring 85% af unge mellem 12 og 24 år, og selvom forekomsten aftager med alderen, fortsætter nogle voksne med at opleve akneudbrud, herunder også på ryggen.

Hvordan opstår bumser?

En hudorm opstår, når en porer bliver tilstoppet af en blanding af overskydende talg (hudens naturlige olie) og døde hudceller. Dette skaber et miljø, hvor bakterier kan vokse og forårsage inflammation, hvilket resulterer i at hudormen udvikler sig til en bums.

Men der er flere faktorer at tage højde for ved dannelsen af bumser, så…

Hvilke faktorer spiller ind?

 • Overaktive talgkirtler
  Talgkirtler producerer en olieagtig substans kaldet talg, der hjælper med at holde huden smidig og fugtig. Nogle gange kan disse kirtler blive overaktive og producere for meget talg, hvilket kan føre til tilstopning af hårsækkene og dannelsen af bumser.
 • Døde hudceller
  Huden fornyer sig konstant, og døde hudceller skal fjernes fra overfladen. Når døde hudceller ikke fjernes effektivt, kan de blande sig med talg og tilstoppe hudens porer (hårsækkene), hvilket fører til uren hud.
 • Bakterier
  Bakterien Cutibacterium acnes (tidligere kendt som Propionibacterium acnes eller P. acnes) spiller en central rolle i udviklingen af akne. Cutibacterium acnes er en naturlig del af hudens mikrobiom, men under visse forhold, såsom tilstoppede porer, kan bakterien formere sig og forårsage inflammation, hvilket fører til bumser og akne.
 • Hormonelle faktorer
  Hormonelle ændringer, såsom dem der opstår under puberteten, menstruation og graviditet, kan øge talgproduktionen og dermed øge risikoen for bumser.
 • Genetik
  Arvelige faktorer kan også påvirke risikoen for at udvikle bumser på ryggen. Personer med en familiehistorie af akne kan have en større tilbøjelighed til at opleve hudproblemer, herunder bumser på ryggen, da de kan arve en genetisk disposition for overaktive talgkirtler og øget følsomhed over for hormonelle forandringer.
Kvinde med bumser på ryggen og skuldre

7 effektive tips til at fjerne bumser på ryggen

 1. Rens huden
  Vask ryggen dagligt med en mild sæbe eller rensemiddel, der er specielt formuleret til akneudsat hud. Undgå at skrubbe for hårdt, da det kan irritere huden og forværre akne. Brug et renseprodukt eller sæbe der ikke udtørre huden. Hvis huden bliver tør, kan den sende signaler til talgkirtlerne om at producere mere talg (olie) for at kompensere for manglen på fugt.
 2. Eksfoliere din hud
  Eksfoliering (også kaldet peeling) kan hjælpe med at forebygge og behandle bumser på ryggen ved at fjerne døde hudceller og reducere tilstopning af porerne. Der findes 2 hovedtyper: Mekanisk og kemisk eksfoliering.
  1. Mekanisk eksfoliering
   Denne type virker ved fysisk fjernelse af døde hudceller ved at “slibe” overfladen af huden. Det er vigtigt at bruge en skånsom teknik og undgå for hård skrubning, da det kan forårsage irritation og potentielt forværre akne. Bruge en mild eksfolierende skrubbe, børste eller handske et par gange i ugen, afhængigt af din huds følsomhed og tolerance.
  2. Kemisk eksfoliering
   For personer med akne er det vigtigt at vælge en eksfolieringsmetode, der er skånsom og ikke-irriterende. Kemiske eksfolianter, såsom alfa-hydroxysyrer (AHA’er) og beta-hydroxysyrer (BHA’er), kan være gode valg, da de opløser de døde hudceller og hjælper med at holde porerne fri for tilstopning. Vi er specielt vilde med BHA (kommende produkt i vores sortiment).

   BHA’er er olieopløselige syrer, hvilket gør dem mere effektive til at trænge ind i hudens porer og opløse overskydende olie og døde hudceller. Den mest almindelige BHA er salicylsyre. BHA’er er ideelle til fedtet og uren hud, da de kan hjælpe med at reducere tilstopning af porerne, der fører til bumser og hudorme. De har også antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber, som er at foretrække til behandling af bumsVores ‘Natural Soap Bar‘ indeholder eksempelvis Mo-ler som virker eksfolierende på huden og kan derfor være et rigtig godt alternativ til behandling af uren hud.
 3. Overvej naturlige hudplejeprodukter
  For personer, der foretrækker at bruge naturlige produkter til at behandle bumser på ryggen, kan produkter som Acne Control Face Cream med CBD, kukui olie og Quora Noni fra Flowus være en mulighed. Denne creme indeholder CBD, som har antiinflammatoriske egenskaber, kukui olie, som hjælper med at fugte og berolige huden, og Quora Noni, en naturlig aktiv ingrediens, der er kendt for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.
 4. Bær løstsiddende tøj
  For at minimere friktion og irritation bør du vælge løstsiddende tøj frem for stramt tøj. Vælg materialer, der tillader huden at ånde og absorberer sved, såsom bomuld.
 5. Hold huden tør og ren
  Sørg for at tørre huden grundigt efter at have svedt, og skift ud af svedige eller våde tøj så hurtigt som muligt. Hvis du dyrker sport eller træner, kan det være en god idé at tage et brusebad og skifte tøj bagefter for at reducere risikoen for akne forårsaget af sved og bakterier.
 6. Undgå at kradse eller klemme bumser
  Selvom det kan være fristende at klemme i en bums, kan det føre til infektion, ar eller forværre betændelsen. Prøv at lade dem hele naturligt.
 7. Konsulter en hudlæge ved vedvarende eller alvorlige tilfælde
  Hvis din akne er vedvarende eller alvorlig, kan en hudlæge anbefale receptpligtige orale medikamenter såsom antibiotika, hormonelle behandlinger (f.eks. p-piller) eller isotretinoin (for alvorlig nodulær akne). Disse behandlinger skal kun bruges under vejledning fra en læge og kan have bivirkninger, så det er vigtigt at diskutere alle muligheder og risici med din læge.
Kvinde med bumser på skulder og ryg

FAQ (Ofte stillede spørgsmål)

 • Hvordan behandler man bumser på ryggen?
  Følg de syv effektive tips i denne artikel. Du bør dog konsulter en hudlæge, hvis du har alvorlig og vedvarende akne.
 • Hvordan undgår man uren hud på ryggen?
  Hold huden ren og tør, vælg ikke-komedogene produkter, og undgå at klemme eller irritere huden for at reducere risikoen for bumser på ryggen.
 • Store bumser på ryggen
  Store bumser, også kendt som cystisk akne, kan være særligt smertefulde og langvarige. Konsulter en hudlæge for at få anbefalinger om behandling og håndtering af denne type akne.
 • Kan bumser på ryggen forårsages af stress?
  Ja, stress kan påvirke hormonbalance og immunsystemet, hvilket potentielt kan forværre akne. At finde måder at reducere stress på kan være gavnligt for din hud og selvfølgelig generelle velvære.
 • Kan graviditet give udbrud af bumser på ryggen?
  Ja, hormonelle forandringer under graviditet kan øge olieproduktionen og dermed også risikoen for urenheder, bumser og akne. Tal med din læge om sikre behandlingsmuligheder under graviditeten.
 • Hvilke faktorer kan forværre bumser på ryggen og skuldrene?
  Faktorer som sved, friktion, hormonelle ændringer, og bakterier kan forværre problemet på ryggen og skuldrene.
 • Kan træning påvirke bumser på ryggen?
  Ja, træning kan påvirke forekomsten af bumser både positivt og negativt. Træning kan reducere stress og øge kroppens blodcirkulation, hvilket begge dele kan have en positiv effekt. Sved fra træning kan derimod påvirke negativt, da en øget fugtigheden kan skabe et miljø, hvor bakterier kan trives. Friktion og irritation af huden (eksempelvis fra stramt tøj eller bælter) kan også give anledning til uren hud og bumser. Dette kaldes Acne mechanica.
 • Kan hormoner være en årsag til bumser på ryggen?
  Ja, hormoner spiller en væsentlig rolle af udviklingen af akne, herunder også bumser på ryggen. Afhængig af den enkeltes hormonbalance og følsomhed kan hormonelle forandringer påvirke huden og tilbøjeligheden til akne i større eller mindre grad. Kontakt en læge for at drøfte passende behandlingsmuligheder, hvis du mistænker, at hormoner spiller en rolle for dig og dit hudproblem.

Afslutning

Ved at følge de 8 effektive tips i denne artikel og forstå de forskellige faktorer, der kan bidrage til bumser og urenheder på ryggen, er du godt på vej til at forbedre din hudtilstand og slippe af med bumserne på ryggen.

Husk, at en hudlæge kan være en værdifuld hjælp, hvis du har brug for yderligere vejledning eller behandling.

– God fornøjelse med at opnå en sundere og renere hud!

Referencer

 1. Mayo Clinic. (n.d.). Acne – Diagnosis and Treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
 2. NHS. (n.d.). Acne: Causes. https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/

Bemærk; Nogle af kilderne ikke er direkte citeret i teksten og derfor ikke har en henvisning i selve teksten. Disse kilder blev brugt til baggrundsinformation og for at sikre, at artiklen er velinformeret og nøjagtig.

Sharing is caring 👇🏼

Flere artikler

HUSK
Mors dag

Til og med søndag den 14 maj.
Kan også afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% på det hele!