Hvad er hamp? Planten der er hadet og elsket!

Hvad er hamp? Hamp (Cannabis sativa L) er en art af slægten cannabis. Hamp er definitionen af cannabis der bliver brugt til industrielt brug uden eller med meget lavt indhold af delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). THC er den cannabinoid i cannabis der ofte bliver brugt i medicin og er den del der vil gøre dig høj hvis du indtager det (rusmiddel). Hamp har så lavt indhold af THC, at du ikke bliver høj af det. Hvorimod det vi kalder marihuana har et højt indhold af THC. Marihuana bliver brugt som medicin og rusmiddel, hvilket vi kender fra medicinsk cannabis eller eksempelvis hash.

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Selvom hamp har et meget lavt indhold af THC så har den mange andre cannabinoider, som hver især kan have en effekt på kroppen. Den mest kendte cannabinoid i hamp er cannabidiol (CBD), som er kendt for en række positive effekter på menneskekroppen. Der er mindst 113 forskellige cannabinoider isoleret fra cannabis, der alle udviser hver deres effekt. Der forskes stadig meget i at forstå de mange forskellige cannabinoider og hvilke effekter de kunne have på vores kroppe.

Indhegnet hamp mark
Indhegnet hamp mark

Hvorfor så meget hype om hamp?

Man kan hurtigt få indtrykket af at hamp bare er ‘”the shit”, da der hele tiden bliver snakket om hamp alle steder. Men er det så også det? Eller er det bare hypet op? Det kan der være mange delte meninger om, og siden vi sælger produkter med hamp, ja, så kan du jo nok nemt gætte hvilken side vi er på, men så tillad mig at komme med lidt argumenter.

Det er videnskabeligt bevist at hamp er en af de planter på jorden der kan konvertere mest CO2, mere end nogen skov eller anden form for afgrøder der dyrkes med henblik på handel. Det er en kæmpe fordel for klimabudgettet, at nogle afgrøder bidrager så meget med konvertering, så kan der nemlig stadig bruges CO2 andre steder og det hele vil stadig gå i nul. Det handler nemlig ikke kun om at reducere CO2, når man også kan bruge CO2, hvilket jo er en naturlig del af fotosyntesen.

Hamp kan dyrkes i relativt “dårlig” jord og leve med relativt lidt vand. Det gør at det er en stærk plante, som er en mulighed for bønder der bor i områder hvor de begrænses af at dyrke andre typer af afgrøder.

Hamp er stor og busket, hvilket gør at den blokere for lyset under den og derved begrænser andet ukrudt i at skyde op. Dette er også en fordel for bønderne, både økonomisk og tidsmæssigt (hvilket jo nærmest er det samme), da de ikke skal bruge så meget energi på at passe planterne, hvilket også minimere CO2 fra traktor og andre maskiner.

Hamp renser jorden og kan derfor med fordel bruges til at prime jorden til andre afgrøder. Den blev også brugt til at rense jorden for radioaktivitet efter ulykken i Chernobyl. Hamp kaldes for “mop crop”, oversat til moppe afgrøde. Altså som en moppe man bruger til at moppe gulvet med. Link til meget mere detaljeret udgave af det ovenstående kan findes lige her

Hvad er hamp værd for vores klima? Måske mere end vi lige tror. Det er måske tid til at sænke paraderne en smule og lad os tage hampen til os.

Hånd der holder hamp blade
Hamp blade

Hamp alle steder i din hverdag

Hamp kan bruges til mange forskellige ting og netop af den grund, er det også værd at hype hamp op. Her er en liste med forskellige steder du kan støde på brugen af hamp, så hvad er hamp i din hverdag? Den er nemlig brugt til mange ting:

Hamp snor eller tråd
En rulle med hamp snor

Sharing is caring 👇🏼

Flere artikler
CBD-cannabidiol

Din guide til cannabinoider

De 3 hovedtyper af cannabinoider Cannabinoider er en gruppe af stoffer, der findes i cannabisplanten, der ofte refereres til som marihuana. Disse stoffer interagerer med kroppens endocannabinoide system, som er ansvarlig for at regulere forskellige

Fortsæt med at læse »
CBD-cannabidiol

Hvad er CBD?

CBD, et af de mange cannabinoider. Cannabis indeholder phytocannabinoider. Udtrykket ”phyto” betyder ”relateret til planter”, men i dagligt tale omtales disse phytocannabinoider bare som cannabinoider. Cannabinoider er en klasse af forskellige kemiske forbindelser, der interagere

Fortsæt med at læse »

HUSK
Mors dag

Til og med søndag den 14 maj.
Kan også afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% på det hele!