Tør hud – Komplet Guide i 8 punkter

De fleste af os har prøvet at have tør hud i en periode og i særdeleshed når det er vinter og koldt udenfor. Oftest optræder den tørre hud på hænder, ben og i ansigtet. Det er vigtigt at pleje huden og forebyggelse vil altid være bedre end behandling.

Du kan tage mange forholdsregler selv og med gode hudplejeprodukter og en fast hudplejerutine, så når du altså langt.

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Hvad er tør hud?

Tør hud er ikke nødvendigvis en hudsygdom som eksem og psoriasis, nærmere en hudtilstand. Forskellen på en hudtilstand og hudtype er at hudtypen er medfødt og hudtilstanden er en tilstand din hud er i lige nu – hudtilstanden kan man gøre noget ved. Hudsygdom er sygdom som viser sig ved forandringer i hud eller hårbund, ofte ledsaget af smerter, kløe eller misfarvning.

Tør hud er en mangel på fugt i det øverste hudlag (overhuden, også kaldet Epidermis). Vores hud har et naturligt fedtindhold, kaldet talg eller sebum. Dette fedtindhold er med til at holde på fugten og skabe en beskyttende barriere. I takt med at vi bliver ældre mindskes antallet af talgkirtler og indholdet af den sebum i huden mindskes derved. Det vil sige at hudens evne til holde på fugten bliver dårligere og derved får man nemmere tør hud, jo ældre man bliver. 

Men der er flere faktorer at tage højde for ved dannelsen af bumser, så…

Hvilke faktorer spiller ind?

  • Overaktive talgkirtler
    Talgkirtler producerer en olieagtig substans kaldet talg, der hjælper med at holde huden smidig og fugtig. Nogle gange kan disse kirtler blive overaktive og producere for meget talg, hvilket kan føre til tilstopning af hårsækkene og dannelsen af bumser.
  • Døde hudceller
    Huden fornyer sig konstant, og døde hudceller skal fjernes fra overfladen. Når døde hudceller ikke fjernes effektivt, kan de blande sig med talg og tilstoppe hudens porer (hårsækkene), hvilket fører til uren hud.
  • Bakterier
    Bakterien Cutibacterium acnes (tidligere kendt som Propionibacterium acnes eller P. acnes) spiller en central rolle i udviklingen af akne. Cutibacterium acnes er en naturlig del af hudens mikrobiom, men under visse forhold, såsom tilstoppede porer, kan bakterien formere sig og forårsage inflammation, hvilket fører til bumser og akne.
  • Hormonelle faktorer
    Hormonelle ændringer, såsom dem der opstår under puberteten, menstruation og graviditet, kan øge talgproduktionen og dermed øge risikoen for bumser.
  • Genetik
    Arvelige faktorer kan også påvirke risikoen for at udvikle bumser på ryggen. Personer med en familiehistorie af akne kan have en større tilbøjelighed til at opleve hudproblemer, herunder bumser på ryggen, da de kan arve en genetisk disposition for overaktive talgkirtler og øget følsomhed over for hormonelle forandringer.
Når huden føles tør
Når huden føles mere tør, end en ørkenbund

Symptomer på tør hud 

Symptomerne på tør hud er ret klare. Huden ser tør ud, er irriteret og kan føles stram. I milde tilfælde ser man ofte afskalning af huden. Afhængigt af hvor medtaget huden er så er en fællersnævner for tør hud ofte hudkløe! Kløe kan være vildt irriterende og det kan være utrolig svært at lade være med at kradse i området. Hvis man klør og kradser meget på de tørre områder, så kan kløen bliver værre og der kan gå hul på huden, hvori der kan opstå betændelse. 

Tør hud kan føles ru, have tilbøjelighed til at blive rød og i mere ekstreme tilfælde sprække og revne. Der kan også opstå buler, blærer eller røde prikker. Det er vigtigt at man finder den bagvedliggende årsag til at huden udviser de symptomer den gør og ikke bare behandler et symptom. Hudkløe er eksempelvis et symptom, men kan sagtens være et symptom på en underliggende sygdom som eksem og psoriasis.

Tør hud kan forekomme på det meste af kroppen men ses oftest i ansigtet, på læber, hals, hænder, arme og på underbenene. Et af de mest udsatte områder på kroppen er faktisk albuerne, da vi støtter meget på dem i det moderne liv. Det er også et af de steder man nemt glemmer at pleje, så tørre albuer er faktisk et af de mest almindelige former for tør hud, uden folk måske lige tænker over det.

Hvorfor får man tør hud og er det arveligt?

Der kan være flere forskellige årsager til tør hud, men man ved der er et sammenspil på arv og miljø. Man ved at tør hud kan være arvelig disponeret, så hvis fx en af dine forældre døjer med tør hud, så er der en øget risiko for at du også kan få det, eller give det videre til dine børn. Miljø spiller også en rolle, da eksem nemlig er langt mere udbredt i den 3. verden.

Tør hud opstår når hudens barriere er svag og fugten i huden kan fordampe igennem den svage barriere. Hudens barriere’s vigtigste funktion er at forhindre tab af fugt og uønskede stoffer, bakterier og mikroorganismer at trænge ind i huden. Nedsat hudbarriere funktion kan skyldes flere ting, men som nævnt tidligere så falder antallet af talgkirtler med alderen og dette vil også have en direkte indvirkning.

Nedsat hudbarriere funktion kan blandtandet også skyldes lav luftfugtighed i den bidende efterår og vinterkulde eller et tørt indeklima. Varme og lange brusebade, samt meget brug af sæbe og vand hjælper heller ikke på hudbarrierens funktion.

Flere sygdomme og medicin præparater kan også forårsage tør hud.

Det er sygdomme som diabetes, lever og nyresygdomme, samt lavt eller højt stofskifte. Vitamin og væskemangel kan også være en grund til tør hud. Det er derfor generelt en god ide at drikke rigeligt med vand og spise varieret hver dag, så din hud har de bedste forudsætninger for at holde sig i balance. 

Kan vinter give tør hud?

Årstiden har bestemt en indvirkning på huden og ja, vinteren kan bestemt give tør hud. De fleste kan sikkert nikke genkendende til at huden har større tilbøjelighed til at tørre ud om vinteren. Dettes kaldes ofte for vinterhud eller vintertør hud.

Det tørre, kolde og blæsende vintervejr bider bestemt i huden. En af grundene er vinterens tørre luft (lave luftfugtighed) som øger fordampningen fra huden. Indeklimaet kan også nemt blive for ‘tørt’ om vinteren. Når luftfugtigheden falder udenfor om vinteren falder den også helt naturligt indenfor. Den kolde luft holder meget mindre fugt end varm luft. Defor er luften generelt mere tør om vinteren end om sommeren. Når den tørre vinterluft så kommer ind i huset og bliver varmet op, så fordamper endnu mere af fugtugen i luften (luftfugtigheden falder). Optimer derfor dit indeklima for at afhjælpe tør hud (optimal indeklima) og hold lidt igen med alt for meget varme i brændeovnen.

Heldigvis er ‘vintertør hud’ sæson betonet hos de fleste og huden normaliseres igen når vejret bliver varmere. 

Tør hud efter sol

Solen er sund og dejlig for krop og sjæl. Solen kan dog godt virke udtørrende på huden. Sol i små doser af gangen vil derfor være at foretrække. Pas på ikke at gå helt amok med solbadning når solen endelig kommer frem. Dette kan sagtens udtørre huden eller give solskader. Solcreme bliver altid anbefalet når man skal opholde sig i solen, men en anden ting man kunne anbefale hvis det er muligt, var at søge skygge når solen er kraftigst.

Forebyggelse og behandling af solskader kan læses om her.

Kan mit arbejde give tør hud?

Ja, dit arbejde kan faktisk godt give tør hud. Har du et job hvor du skal vaske hænder meget hyppigt eller måske spritte hænder mange gange i løbet af en dag? 

Sæbe, kemiske rensemidler og rensemidler med alkohol er meget hård ved huden. Ved meget hyppig håndvask og brug rensemidler som fx håndsprit, fjerner man hudens naturlige fedtlag. Her er vi tilbage til punkt hvor hudbarrieren bliver svækket og det medfører en større risiko for tør hud og eksem. 

Hvis du arbejder med olie, kemi eller har behov for at spritte meget af, kan det være en fordel at bruge handsker. Ved brug af handsker har du ikke samme behov for at vaske dine hænder så ofte, du udsætter heller ikke huden direkte for kemi, samt du har mulighed for at spritte af, oven på handskerne.

Det er vigtigt at pleje hænderne ekstra godt med en god og nærende håndcreme der styrker hudens barrierefunktion, så du kan holde den tørre hud på afstand. 

Kig en ekstra gang på hvad du bruger af sæber og cremer hvis du oplever tør hud. Produkterne kan nemt være skrappe for huden og det kan derfor være en god ide at skifte til et mildere produkt. Tag eventuelt et kig på vores ‘håndsæbe til tør hud‘.

Hudplejerutinen

Der findes mange gode tips og behandlings metoder til hvordan man bekæmper og ikke mindst forebygger tør hud, men det kræver en kontinuerlig indsats hvis man vil af med problemet. Dette kan du hjælpe med en fast og optimal hudplejerutine tilpasset til den tørre hud.

Først og fremmest skal du have en creme med højt fedt- og olie indhold, der nærer huden og styrker hudens naturlige barrierefunktion. Cremer der er rig på olie har generelt nemmere ved at trække ind i huden og dette vil vi jo gerne have. Smør dig med cremen 2 gange dagligt og smør dig altid ind, efter du har været i bad – huden skriger på fugt her.

Hvis din hud i områder er lidt ekstra medtaget, hvor huden skæller og klør kan man starte hjemmebehandling med en special creme til de udsatte områder. Vi kan anbefale vores egen ‘Sensitive Skin Repair Creme til tør hud‘ til de mere udfordrede områder. Den trækker hurtigt ind uden at fedtet på huden.

Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af din behandling bør du overveje at tilføje eksfoliering til din hudplejerutine – gå gerne efter et serum der indeholder BHA (salicylsyre), samt du lader blive på huden (skylles ikke af igen). Salicylsyre fjerner døde hudceller, renser huden i dybden, samt gør huden glat og blød. Salicylsyre har desuden både anti-inflammatorisk og antibakteriel effekt, hvilket derfor kan bidrage til at bakterier ikke kan sætte sig i huden og skabe irritation som rødme og kløe.

Hvis du bruger et renseprodukt i ansigtet og har tør hud at tage hensyn til, så skal du selvfølgelig vælge et mildt produkt. Tommelfingerregel er at det helst ikke skal skumme, fordi de produkter der skummer meget kan godt være udtørrende. Du kan prøve at kigge efter en rensemælk eller en rensebalm.

Hvis din hud er sart, svækket og angrebet så start altid din egen behandling med et lille område, så du kan se hvordan din hud reagere på de nye produkter. Det er ikke meget ved hvis man slår ud over et bestemt produkt og man så har brugt det i hele ansigtet…

Hvis det bliver rigtig slemt hvor huden sprækker eller revner, er til stor irritation og klør, samt det begynder at ødelægge din nattesøvn, så bør du snakke med din læge eller hudlæge. Find eventuelt behandler her. Meget slemme områder kan nemlig udvikle sig til hudinfektion og eksem hvis der ikke bliver grebet ind.

Sharing is caring 👇🏼

Flere artikler

HUSK
Mors dag

Til og med søndag den 14 maj.
Kan også afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% på det hele!