Hudorme (Guide) + Rutine til at fjerne dem!

Hudorme. Vi kender dem, vi hader dem, og vi vil alle sammen gerne af med dem. Men hvad er de smÄ bÊster egentlig, og hvordan slipper vi af med dem?

I denne guide skÊrer vi igennem unÞdigt fluff og giver dig det, du har brug for at vide om hudorme. Vi dykker ned i, hvad de er, hvorfor de dukker op, og hvordan du kan sende dem pÄ porten. Vi giver dig ogsÄ en simpel hudplejerutine, der hjÊlper dig med at holde din hud sund og fri for hudorme. Forvent ogsÄ at hÞr om naturlig hudpleje, lavet specifikt til uren og fedtet hud. Det kan nemlig ogsÄ noget!

Er du kun ude efter hvordan du selv kan fjerne hudorme? SĂ„ hop direkte til bunden af artiklen, og spar dig selv for det teoretiske.

Indholdsfortegnelse [Klik for at hoppe til afsnit]

Hvad er en hudorm? 

Hudorme er de sorte eller hvide prikker man kan fÄ i huden, oftest ses de pÄ nÊsen, hagen eller i panden (t-zonen). Hudorme kan ogsÄ sagtens forekomme mange andre steder, eksempelvis pÄ kinder, arme, skulder eller ryggen, men ses oftest i t-zonen.

Hudorme er dog en meget almindelig ‘hudlidelse’ som typisk er betegnet som en mild form for akne, hvertfald i USA. 

Din hud er fuld af smĂ„ porer, som i princippet bare er et lille hul der huser en hĂ„rsĂŠk og talgkirtler. Talgkirtlerne producere talg – eller sebum, som er hudens egen olie eller fedt. Dette sebum bruges til at beskytte huden og smĂžre hĂ„ret, sĂ„ det ikke tĂžrre ud eller revner. En overproduktion af talg vil resultere i en fedtet og olieret hud og/eller hĂ„r, mens for lidt vil resultere i tĂžr hud og/eller hĂ„r.

En overproduktion af talg, samt en samling af dÞde hudceller kan tilstoppe hudens pore og vil resultere i noget sÄ kedelig som en hudorm. Talg produceres fra fedt og dÞde fedtproducerende celler.
– og netop derfor, anbefales det at kĂžbe en hudpleje specifik formuleret, til fedtet og uren hud. Hudpleje til fedtet og uren hud

BemÊrk: Hvis tilstoppede talgkirtler (hudorme) bliver betÊndte, sÄ bliver de til bumser.

De sorte hudorme (komedoner)

Den sorte hudorm er nok den de fleste forbinder med en hudorm, men der er faktisk to slags.

Der en sort og en hvid hudorm.

Den sorte hudorm gĂ„r ogsĂ„ under navnet blackhead og fĂ„r dens sorte farve ved at det er en â€˜â€™Ă„ben’’ hudorm. Denne hudorm findes oftest i t-zonen (pande, nĂŠse og hage).

En sort hudorm en Äben tilstoppet talgkirtel. Tilstopningen bestÄr oftest af en blanding af dÞde hudceller og talg, men kan ogsÄ bestÄ af olie, makeup og creme. NÄr denne Äbne hudorm kommer i kontakt med ilt, sÄ sker der en oxidering, hvilket giver hudormen den mÞrke farve.

Disse sorte hudorme kan du sagtens selv klemme ud. Husk at vÊre blid, vaske hÊnder og generelt vÊre rimelig steril. Du kan ogsÄ bruge to sterile servietter og klemme med en finger pÄ hver.

De hvide hudorme (milier)

Den hvide hudorm derimod, er en hudorm der sidder indkapslet i talgkirtlen.

Den hvide hudorm gĂ„r sjovt nok under navnet whitehead (milier) og befinder sig ofte i ansigtet i omrĂ„det under Ăžjnene, pĂ„ kinderne eller i panden. De ses som smĂ„, helt hĂ„rde og hvide knopper.

Den hvide hudorm vil kunne mĂŠrkes som en lille bule, hvor den sorte vil vĂŠre mere flad og du vil have svĂŠrt ved at mĂŠrke den med en finger. Disse hvide hudorme anbefales ikke at du selv klemmer ud. Du kan derimod bruge ‘kemisk’ peeling, i form af eksfoliering med BHA (salicylsyre).

Men hvorfor fÄr man sÄ hudorme?

Det simple svar er overproduktion af talg. Hvis hudens talgproduktion er i balance vil du ikke fÄ hudorme.

Talg er hudens egen mĂ„de at smĂžre sig pĂ„. Kroppen danner nemlig talg i talgkirtlerne af fedt og dĂžde hudceller, som sĂ„ kan betegnes som hudens egen fugtighedscreme. En overproduktion af talg vil resultere i at porerne stopper til, da huden ikke kan komme af med sĂ„ meget talg. Huden vil derved komme til at virke fedtet og olieret.

Alle kan dÞje med hudorme, bÄde drenge og piger, mÊnd og kvinder.

Hudorme og overproduktion af talg kan ofte skyldes hormonelle forstyrrelser. Det er ogsÄ derfor mange vil opleve teenageÄrene som en periode med flere bumser og mere akne.

Her er en kort liste over ting som kan pÄvirke huden til at blive fedtet:

  • Puberteten i teenageĂ„rene
  • Graviditet
  • Overgangsalder
  • Menstruation
  • DĂ„rlig sĂžvn
  • Stress
  • OvervĂŠgt
  • Alkohol
  • P-piller
  • Anden Medicin
  • Narkotika
  • DĂ„rlig kost og arbejdsmiljĂž med fedt / olie i luften, estimeres at have en mindre grad af indvirkning.

Hvordan slipper jeg af med hudorme?

Dette er formentligt den vigtigste del for dig. Klart nok! Om du er en af dem med helt fÄ hudorme, eller hvis du er en af dem der har rigtig mange hudorme, sÄ vil de fleste helst vÊre dem helt foruden!

Der er flere mÄder at komme hudormene til livs pÄ, det er derfor vigtigt at forstÄ mulighederne lidt bedre. Der er nemlig forskel pÄ hvordan de sorte og hvide hudorme behandles bedst. Men fÊlles for dem begge er en normalproduktion af talg vigtigt.

Du kan vÊlge at fÄ professionel hjÊlp og tage til en kosmetolog. Dette kan vÊre givet rigtig godt ud. Men du kan ogsÄ gÞre en masse selv. De fleste af tingene bliver du ogsÄ rÄdet til at implementere i din hverdag af kosmetologen.

Der er bÄde nogle ting du selv kan gÞre for at slippe af med hudorme og der er nogle ting som du bÞr undgÄ, i din kamp mod hudormene.

Det kan du selv gĂžre for at fjerne hudorme

  • FĂ„ en god hudpleje rutine og hold dig til den.
  • Brug hudpleje der matcher din hudtype (fedtet) og der bidrager til at normalisere eller reducere sebum produktionen (eksempelvis hudpleje med CBD).
  • Rens og exfoliere din hud. GĂžr det skĂ„nsomt og med de rette produkter selvfĂžlgelig.
  • Du skal undgĂ„ olier der har tilbĂžjelighed til at lukke dine porer (eksempelvis kakaosmĂžr, kokosolie og avocado olie), men kig efter ‘ikke-komedogeniske olier’ for at finde dem du sagtens kan bruge.
  • UndgĂ„ alkohol i din hudplejen. En udtĂžrret hud vil automatisk producere mere talg for at kompencere.
  • UndgĂ„ lange og varme bade, da dette ogsĂ„ udtĂžrr din hud.
  • Hold huden ren for skidt og snavs.
  • UndgĂ„ mentol, eukalyptus, citrusekstrakt og peppermint da disse ingredienser kan give hudirritation.
  • Vask dit sved af efter sport og motion. Sveden Ă„bner dine porer og de vil vĂŠre mere modtagelig for bakterier.
  • Giv det tid! PĂŠn hud tager tid, tĂ„lmodighed er vigtigt. Den fĂžrste mĂ„ned vil der ske rigtig meget med din hud, men der vil formentligt ogsĂ„ ske endnu mere over tid.

Den simple (men effektive) hudpleje rutine

  1. Rens huden med et mild renseprodukt der er lavet specielt til fedtet hud.
  2. Eksfolierer huden med en eksfolierende serum der indeholder BHA.
  3. SmĂžr huden med en god fugtighedscreme, velegnet fedtet hud.
    Vores ‘acne control face cream‘ passer eksempelvis perfekt til dette.

Rens huden

Du skal rense din hud dagligt. Brug en mild renseolie, renseskum eller en rensemÊlk der er lavet til dette formÄl og din hudtype (fedtet hud). Du skal ikke bruge almindelig sÊbe tiltÊnkt til hÊnder, krop eller hÄr. SÊben skal have den rette pH-vÊrdi. Det har de gode renseprodukter der er lavet til formÄlet.

Hvis du skal vÊlge et af disse 3 trin fra nÄr du skal handle produkter, sÄ vil jeg anbefale denne. Ikke fordi den ikke er vigtig, fordi det er den. Men du vil fÄ mere ud af at anvende i de 2 andre, hvis du skal fravÊlge ét produkt. Den bedste kombination er dog alle 3 sammen.

Rensning af huden er det punkt du starter med i rutinen. Du bĂžr rense huden 1-2 gange dagligt (morgen og aften, helst i forbindelse med bad).

Eksfolierer din hud

Eksfoliering er navnet for en proces der fjerner dÞde hudceller og renser porerne. Huden udskiller dÞdehudceller helt naturligt, specielt som ung. Med tiden bliver denne proses langsommere og kan faktisk ende med at gÄ helt i stÄ.

Du bÞr finde en god kemisk eksfoliering og sÄ helt generelt bÞr du undgÄ peeling og mekanisk eksfoliering. Du bÞr eksempelvis undgÄ scrubs, der er en mekanisk eksfoliering, da det vil vÊre for hÄrd ved dit tynde ansigtshud. Scrubs kan nemt ridse huden, hvilket ogsÄ kan gÞre huden mere modtagelig for bakterier.

Kemisk eksfoliering er vejen frem og det er ikke sĂ„ farligt som det lyder. Kemisk eksfoliering kan sagtens vĂŠre lavet pĂ„ naturlige ingredienser, det er grundet den syre produktet indeholder og selve processen der sker, der har givet den navnet ‘kemisk’. Der vĂŠlges oftest imellem to typer, AHA (frugtsyre) og BHA (salicylsyre). Begge modeller frigĂžr de bĂ„nd der holder pĂ„ de dĂžde hudceller, hvor huden stille og roligt skiller sig af med dem. Dette kan ikke mĂŠrkes nĂ„r du bruger det, kun pĂ„ at huden kommer til at fĂžles mere glat og jĂŠvn.

BHA (salicylsyre) er en mild syrer og er helt ufarlig for huden – sĂ„ frygt ej. selvom det er syre, sĂ„ er det ikke sĂ„ farligt som det lyder.

KÞb en eksfolierende serum med BHA (salisylsyre), da den er specielt god til uren og fedtet hud. BHA renser dine porer rigtig godt og helt i dybden for dÞde hudceller. BHA har ogsÄ anti-inflammatoriske egenskaber, som hjÊlper med at reducere hudorme, pletter og tendens til rÞdme. BHA er desuden godt tolereret og sjÊldent forbundet med hudirritation (det anvendes ogsÄ ofte til, rosacea, eksem og psoriasis)

Eksfoliering anvendes efter du har renset huden. Eksfoliering med BHA kan gĂžres alt fra 1-2 gange dagligt, til Ă©n enkelt gang eller to i uge, alt efter behov og produktets foreskrifter. Efter noget tid kan det ofte anbefales at skrue op til at eksfolierer huden med BHA Ă©n gang dagligt. Den kan med fordel bruges om aftenen, for hvis du bruger den om morgnen, anbefales det afslutte med solcreme.

SmĂžr huden med god fugtighedscreme

At pleje huden med en god fugtighedscreme, som der er tilpasset din hudtype er essentiel. Denne del kommer du ikke uden om. I de fleste tilfĂŠlde behandler man hudorme i ansigtet – og i det tilfĂŠlde er det selvfĂžlgelig en god ansigtscreme, velegnet til dette formĂ„l du skal finde.

Du skal smĂžre din hud ind, hver evigt eneste dag!
– Og altid nĂ„r du har vĂŠret i bad. Her skriger huden pĂ„ fugt, ogsĂ„ selvom du har fedtet hud!

Kig efter en ansigtscreme med gode naturlige ingredienser der bidrager til at normalisere sebum-produktionen, har antiinflammatoriske egenskaber, rig pÄ antioxidanter samt bidrager til en sund bakterieflora i huden. Find en creme der dissideret er lavet til uren hud og tjek selvfÞlgelig den ikke indeholder ingredienser der tilstopper dine porer.

Psst, ja sĂ„dan en creme har vi jo faktisk – find den via linket ‘acne control face cream‘. Den fungere rigtig godt til fedtet og uren hud!

Sharing is caring đŸ‘‡đŸŒ

Flere artikler

HUSK
Mors dag

Til og med sĂžndag den 14 maj.
Kan ogsÄ afhentes i shoppen hvis du er sent ude!

-20% pÄ det hele!